Biyoinformatik, yeni işe alımlara ihtiyaç duyan ödüllendirici bir kariyerdir
Biyoinformatik alanında kariyer yapmak entelektüel açıdan tatmin edici ve finansal açıdan kazançlı olabilir. İlgili bir geçmişe sahip herkese açıktır.

Biyoinformatik, hem yardımcı olmayı vaat ettiği kişiler hem de bu alanda çalışanlar için büyük potansiyele sahip, hızla büyüyen bir alandır. Adil Mardinoğlu, King's College London ve Stockholm'deki KTH-Royal Institute of Technology'de sistem biyolojisi profesörü olan bir biyoinformatik uzmanıdır ve altıdan fazla start-up şirketi kurmuştur. Biyoinformatik alanında kariyer yapmanın getirdiği ödüllerden güç alan Mardinoğlu, şimdi başkalarını da bu alana çekmek istiyor.
Biyoinformatik neden bu kadar önemli?
Biyoinformatiğin amacı, insanları moleküler düzeyde karakterize etmek ve bu bilgileri hastalıkları önlemek ve tedavi etmek, sağlık ve uzun ömürlülüğü iyileştirmek için kullanmaktır. Genomiklerden proteomiklere, metabolomiklerden metagenomiklere, 'omics araştırmaları bir veri seli oluşturuyor. Biyoinformatikçiler verilerdeki örüntüleri aramak için sistem biyolojisi, yapay zeka ve makine öğrenimi yaklaşımlarını kullanıyor. Bu sayede hastalık mekanizmalarını çözmeye, yeni biyobelirteçleri ve ilaç hedeflerini belirlemeye ve nihayetinde tedaviler geliştirmeye başlayabiliriz. Bu son derece heyecan verici.

Adil Mardinoğlu, biyoinformatik uzmanı, King's College London ve Stockholm'deki KTH-Royal Institute of Technology'de sistem biyolojisi profesörü Kaynak: King's College of London
Kullandığınız büyük veri ne kadar büyük?
Multi-omik analizi sayesinde, çalıştığımız her kişi için yaklaşık bir milyar veri noktası üretiyoruz. 2024 yılı sonuna kadar 10.000 kişiyi (hem sağlıklı hem de çeşitli hastalıkları olan hastalar) işe almış olacağız. Bunun türünün en büyük ve en zengin veri kümesi olacağına inanıyorum. Aynı hastalığa sahip hastalardan elde edilen verileri bir araya getirdiğinizde, bu hastalık mekanizması hakkında fikir verir. Aynı kişileri zaman içinde incelediğinizde, yaşam tarzı değişiklikleri, hastalık riski veya en uygun tedaviler gibi konularda onlara özel geri bildirim verebilirsiniz. Benim şirketim bu iki yaklaşıma da odaklanıyor.
Kurduğunuz şirketler hangileri?
İki yaşındaki SZA Longevity, çoklu-omik türevli kişiselleştirilmiş sağlık tavsiyeleri sunuyor. Kısa süre önce 100 milyon ABD dolarından fazla değer biçildi ve uluslararası alanda tanınan yatırımcıların ilgisini çekti. Bash Biotech, yapay zeka ve sistem biyolojisi kullanarak multi-omik veri yorumlama platformları geliştirmektedir ve böbrek ve akciğer kanserlerini hedefleyen bileşikler için klinik öncesi geliştirmeyi tamamlamıştır. ScandiBio, Alzheimer hastalığında faz II denemelerini tamamladı ve 2024'ün başlarında faz III'e başlamayı planlıyor. ScandiEdge, alkolik olmayan steatohepatit (NASH) ve karaciğer kanseri için ilaç adayları geliştirmiştir ve 2024'te faz I'e başlamayı planlamaktadır. Bu şirketler kurucuları için büyük bir değer yaratmıştır. Bununla birlikte, geri vermek önemlidir, bu nedenle biyoinformatikten ilham alan tedaviler ve yapay zeka tabanlı ilaç geliştirme projelerini destekleyen bir fon olan Trustlife'ı kurdum. Eylül 2023 itibariyle 10 milyon dolar topladık ve dokuz projeyi finanse ettik. 2024'te 20 milyon dolar daha toplamayı hedefliyoruz.
Biyoinformatisyenlere talep var mı?
Veri kümeleri, derinlemesine analiz edilebileceklerinden daha hızlı büyüdükçe, yeni yeteneklere umutsuzca ihtiyaç duyuluyor. Post-doc'larımı elde tutmak benim için çok zor, çünkü çok talep görüyorlar. Onları genellikle bir ya da iki yıl sonra ilaç ya da start-up şirketlerine kaptırıyoruz, ancak yeni beceriler edinmelerine ve kariyerlerinde ilerlemelerine olanak tanıdığı için bunu yadırgamıyorum.
Kariyer gelişimi nasıldır?
Bu alana girdikten sonra kariyer gelişimi hızlı olabiliyor. Ben biyoinformatiğe 2010 yılında başladım. 2015'te yardımcı doçent, 2018'de doçent oldum ve üç ay sonra Kings'teki pozisyonumu alarak en genç profesörlerinden biri oldum. İşe aldığım kişiler de hızla ilerliyor. Yakın zamanda 30'dan fazla makaleyle mezun olan bir doktora öğrencim vardı. Şu anda NIH'de post-doc olarak çalışıyor ve birkaç yıl içinde bir fakülte pozisyonu almayı bekliyor.
Biyoinformatisyen olmak için ne tür bir altyapıya ihtiyacınız var?
Bu alan, çok çeşitli geçmişlerden gelen kişileri işe almak istiyor. Hesaplamalı biyoloji alanında doktora yapmadan önce elektronik ve iletişim mühendisi olarak eğitim aldım. Şimdi, bu iki yoldan biriyle gerçekleşme eğiliminde. Ya bir klinisyeni, moleküler biyoloğu ya da kimyacıyı işe alıp bilgisayar bilimleri konusunda eğitiyorsunuz ya da bir bilgisayar bilimcisini işe alıp biyoloji konusunda eğitiyorsunuz. Biyoinformatik, ilgili bir konuda deneyimi olan herkese açıktır.

Kings College London'da Profesör Mardinoğlu ile biyoinformatik alanında kariyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu sayfayı ziyaret edin